FUNDACJA EUKLIDESA

NASZA MISJA

Naszą misją jest edukacja społeczna poprzez popularyzację nauki i tłumaczenie jej kluczowej roli w rozwoju ludzkości oraz wspieranie wszystkich poszukujących rzetelnej wiedzy o historii i postępach badań naukowych.

NASZA WIZJA

Pragniemy świata otwartych i świadomych ludzi, doceniających znaczenie nauki i poszerzających swoją wiedzę o jej osiągnięciach.

Fundacja EUKLIDESA powstała w 2015 roku z inicjatywy krakowskich naukowców i popularyzatorów nauki.

Fundacja EUKLIDESA jest organizacją, której celem działania jest popularyzacja nauki i promocja osiągnięć uzyskiwanych we wszystkich jej dziedzinach, w sposób szczególny skupiająca się na literaturze popularnonaukowej.

EDUKACJA
NAUKA
ROZRYWKA

Fundacji jest wiele, ale taka tylko jedna! FUNDACJA EUKLIDESA – pozarządowa organizacja, która zajmuje się nowoczesną popularyzacją nauki i promocją odkryć naukowych.

Fundacja Euklidesa została odwołana do życia przez naukowców i popularyzatorów nauki, którzy mają już na swoim koncie znaczące sukcesy. Ponad rok temu stworzyliśmy niezależny i niekomercyjny serwis internetowy Mądre Książki, który szybko stał się jedną z najpopularniejszych polskich stron poświęconych książkom. Jego celem jest promowanie dobrych książek popularnonaukowych i informowanie o nowościach wydawniczych i wydarzeniach popularyzatorskich. Serwis zrzesza dziś kilkudziesięciu recenzentów opisujących książki opowiadające o nauce i cieszy się rosnącą popularnością także na portalach społecznościowych.

Wykorzystując doświadczenie zdobyte podczas pracy nad serwisem Mądre Książki tworzymy fundację, której celem będzie edukacja społeczna poprzez popularyzowanie wiedzy naukowej i podnoszenie świadomości społecznej na temat najnowszych odkryć i teorii naukowych.

Specjalną rolę będą w tej działalności będą pełniły książki popularnonaukowe, od których wszystko się zaczęło, ale nasze plany są bardzo rozległe. Zamierzamy wspierać nauczycieli i rodziców przygotowując dla nich warsztaty poświęcone nauce a także uczy naukowców jak popularyzować swoje odkrycia i opowiadać o naukowej codzienności. A wszystko to po to by ludzie nie bali się nauki i szanowali naukowców a także rozumieli otaczający ich świat.

Fundacja Euklidesa ma być otwartą przestrzenią popularyzacji nauki i ma pobudzać do działania wszystkich, których naukowy świat fascynuje i inspiruje. Tego typu aktywność jest dziś szczególnie potrzebna ponieważ mimo rozwoju nauki i jej niezwykłych osiągnięć świadomość jej roli jest zbyt mała. Pojawiają się nawet różnego rodzaju grupy i ruchy stawiające sobie za cel walkę z naukowym postępem. Tymczasem nauka otacza nas każdego dnia i niemal nie ma już dziedziny naszego życia, która nie byłaby analizowana i usprawniana przez naukowców. Także nasza wiedza o przyrodzie czy wszechświecie jest coraz większa a naukowcy odpowiadają na coraz więcej nurtujących nas od wieków pytań.

Nauka to także pasjonująca rozrywka. Każdy człowiek ma potrzebę zaspokajania swojej ciekawości o świecie i rządzących nim prawach, potrzebę rozumienia zjawisk, które obserwujemy każdego dnia. Naukowcy zaspokajają więc jedną z ważnych potrzeb człowieka i dostarczają inteligentnej rozrywki. Szczególną rolę w tym dziele odgrywają nowoczesne technologie, także internetowe, które w działaniu naszej fundacji odgrywać będą rolę kluczową. Internet to środowisko naturalne wszystkich, którym droga jest nauka i jej niezwykłe odkrycia.

Fundacja Euklidesa ma swoją siedzibę w Krakowie, ale działalnością obejmuje całą Polskę.

ZESPÓŁ FUNDACJI EUKLIDESA

Piotr Kołodziejczyk

PREZES FUNDACJI EUKLIDESA

Euklides

PATRON FUNDACJI

Leszek Szumlas

WICEPREZES FUNDACJI EUKLIDESA

Michał Wasilewski

członek Rady Nadzorczej Fundacji

Kamil Kopij

członek Rady Nadzorczej Fundacji

Joanna Zwierzyńska

koordynator ds. nauk ścisłych

Robert Suski

koordynator ds. nauk historycznych

Katarzyna Radziwiłko

Koordynator Projektów

NASZA DZIAŁALNOŚĆ

Projekty realizowane przez Fundację Euklidesa są związane z popularyzacją nauki i promocją osiągnięć naukowych, zarówno polskich jak i zagranicznych.

MĄDRE KSIĄŻKI

Serwis dedykowany literaturze popularnonaukowej i nauce.

WSPARCIE DLA BIBLIOTEK

Materiały informacyjne dla bibliotek i instytucji zajmujących się czytelnictwem i udostępnianiem książek popularnonaukowych.

SZKOLENIA DLA NAUKOWCÓW

Warsztaty i szkolenia z zakresu popularyzacji nauki w nowych mediach.

WARSZTATY DLA NAUCZYCIELI

Wsparcie dla nauczycieli i edukatorów, materiały edukacyjne i pomoce naukowe. Podnoszenie poziomu popularyzacji nauki w szkołach.

SPOTKANIA Z MŁODZIEŻĄ

Prezentacje i spotkania dla młodzieży opowiadające o pięknie i ważnej roli nauki.

MONITORING RYNKU WYDAWNICZEGO

Analizy i oceny rynku wydawnictw popularnonaukowych i monitoring księgarni, wsparcie dla sprzedawców książek popularnonaukowych.

SKONTAKTUJ SIĘ Z NAMI I WESPRZYJ NASZĄ DZIAŁALNOŚĆ!